Enterocolita acută la copil
Ce este enterocolita?
Enterocolita este o inflamație a tubului digestiv incluzând atât intestinul subțire cât și intestinul gros. Enterocolita acută poate fi produsă de infecții cu bacterii, virusuri, fungi, paraziți sau de alte cauze neinfecțioase.
Cum o recunoaștem?
Simptome care pot să apară:
- Scaune diareice frecvente
- Greață, vomă
- Dureri abdominale
- +/- Febră, alterarea stării generale
Ce agenți patogeni pot provoca enterocolita?
Etologia infecțioasă a enterocolitei acute:
- Bacterii: Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter;
- Virusuri: enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri, Norwalk virus;
- Fungi: Candida Albicans, mai ales la pacienți imunodeprimați sau după consumul prelungit de antibiotice;
- Paraziți: Giardia lamblia, Blastocystis hominis, Entamoeba histolytica.
Ce trebuie făcut pentru prevenirea îmbolnăvirii?
Pătrunderea în organism a agenților patogeni se face pe cale orală, prin intermediul apei, alimentelor sau mâinilor murdare, contaminate. De aceea, pentru prevenirea îmbolnăvirilor trebuiesc respectate o serie de reguli de igienă care includ:
- Spălatul mâinilor cu apă și săpun înaintea oricărei mese.
- Spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic.
- Spălarea tacâmurilor, veselei prin utilizarea apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar când acest lucru nu este posibil, a apei fierte și răcite sau a apei minerale îmbuteliate corespunzător.
- Folosirea soluțiilor dezinfectante pentru mâini atunci când spălatul cu apă și săpun nu este posibil.
Ce trebuie făcut în cazul în care copilul s-a îmbolnăvit?
Regimul alimentar recomandat
Dacă îmbolnăvirea s-a produs :
- Primul pas în tratarea enterocolitelor îl reprezintă corectarea pierderilor de lichide și electroliți; copilul va primi ceai neîndulcit, apă plată, supă de morcov în care se pot adăuga săruri de rehidratare orală care se găsesc în farmacii în pliculețe cu dozaj corespunzător. În cazul în care copilul, în special sugarul, nu poate fi hidratat pe cale orală este obligatorie internarea, deoarece, mai ales la vârstă mică, deshidratarea se produce rapid și poate fi foarte severă.
- Copilul va primi tratament simptomatic al febrei, vărsăturilor, durerilor abdominale – la indicația medicului.
- Antibioticele nu sunt indicate în toate tipurile de enterocolite decât în cele bacteriene; diareea provocată de virusuri nu răspunde la tratament antibiotic;
Atenție! Antibioticele utilizate irațional pot duce la alterarea florei intestinale sau determină selecționarea unor tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.
- Regimul alimentar este foarte important în tratarea enterocolitelor și, de foarte multe ori, un regim corect urmat duce la vindecarea bolii în câteva zile; acest regim trebuie să conțină: supă de rădăcinoase (morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel), carne fiartă, măr copt, orez, brânză de vaci, sticksuri, grisine, ceai de mentă, paste făinoase; vor fi excluse dulciurile, mezelurile, prăjelile, smântâna, cașcavalul, brânza topită, cartofii, roșii, sucuri. Regimul trebuie menținut 2-3 zile după dispariția completă a simptomatologiei. Sugarii alăptați vor primi în continuare lapte de mamă iar la cei care primesc formulă de lapte se ia în considerare, în funcție de severitatea simptomatologiei, înlocuirea formulei de lapte cu una fără lactoză / cu conținut scăzut de lactoză.
- Enterocolita acută este o boală care poate fi în mare măsură prevenită cu respectarea normelor de igienă corespunzătoare.
O vară frumoasă și fără evenimente neplăcute!
Cabinet Pediatrie, Policlinica Promed
Interviu: Dr. Marinciu Anca, medic specialist pediatru