Endoscopie digestivă superioară
Ultima masă trebuie să fie luată cu 8 ore înainte, pentru ca în timpul examinării stomacul să nu prezinte resturi alimentare; acestea diminuează calitatea explorării şi cresc riscul de aspiraţie în căile aeriene pentru pacient. Apa este permisă cu până la 4 ore înaintea explorării.
Trebuie să informaţi medicul despre afecţiunile de care suferiţi, despre medicaţia pe care o urmaţi şi despre alergii. Dacă aveţi medicamente pe care le luaţi în mod cronic, mai ales pentru patologie cardiacă, este de preferat să întrebaţi atunci când faceţi programarea dacă unul din ele trebuie întrerupt pentru procedură. De obicei, pentru procedurile diagnostice, nu trebuie întreruptă medicaţia anterioară. Dacă suferiţi de diabet, în special dacă sunteţi în tratament cu insulină, lipsa unei mese poate însemna că unele doze de insulină trebuie «sărite» sau micşorate. Este de preferat să discutaţi acest aspect cu medicul diabetolog sau cu medicul endoscopist în momentul în care faceţi programarea. De asemenea, informaţi medicul înainte de procedură, dacă aveţi o boală valvulară cardiacă, o proteză valvulară metalică sau biologică, o proteză aortică.
Colonoscopie
Investigaţia necesită o pregătire specială, pentru curaţirea corespunzătoare a colonului. Se recomandă ca în cele 3 zile anterior explorării să nu consumaţi vegetale – fructe, legume, seminţe; puteţi consuma lichide, carne albă, pâine, orez. Veţi bea 4 l de apă cu un laxativ – Fortrans sau Endofalk; pregătirea se începe în funcţie de ora la care este programată procedura; ritmul recomandat este de o cana la 10 minute. Veţi primi toate informaţiile despre modul de derulare a pregătirii (cu menţionarea orelor, substanţelor, modului de preparare şi de administrare) în scris sau telefonic atunci când vă programaţi pentru colonoscopie.
Trebuie să informaţi medicul despre afecţiunile de care suferiţi, despre medicaţia pe care o urmaţi şi despre alergii. Dacă aveţi medicamente pe care le luaţi în mod cronic, mai ales pentru patologie cardiacă, este de preferat să intrebaţi atunci când faceţi programarea dacă vreunul din ele trebuie întrerupt pentru procedură. De obicei, pentru procedurile diagnostice, nu trebuie întreruptă medicaţia anterioară. Totuşi, pentru medicamente ca antiagregante plachetare (Aspirină, Plavix, Trombex), anticoagulante (Sintrom, Trombostop), insulină, antidiabetice orale, produse care conţin fier – trebuie să discutaţi înainte de procedură cu medicul curant sau cu medicul endoscopist. De asemenea, informaţi medicul înainte de procedură, dacă aveţi o boală valvulară cardiacă, o proteza valvulară metalică sau biologică, o proteză aortică.